漸變灰咭
其中濾鏡的選擇,在某些環境下,角色非常重要。自然光線強度、角度導致構圖框架內反差太大,相片一邊曝光不足、另一邊則過曝。而電腦後製未必能修正。此時,一張漸變灰咭便能發揮作用。在中午時份陽光猛烈時拍下,大廈過度曝光,荷葉則曝光不足。只要將漸變灰咭置於鏡頭前,把構圖上方過多的光線濾走,藍天便重現眼前,大廈不致過曝失去細節,翠綠的荷葉亦能盡收鏡頭下。
一片漸變灰咭,由幾十元在幾百元不等,小弟選用的,是 $25 的天涯濾鏡。廿多元便可挽回大量美景,非常超值。可買塊天涯 ND8 + 黑卡 , 縮光圈 拉黑卡影。仲有塊天涯漸灰講真 ND4 都冇。用法,拆 hood 手持。亦可另購 filter mount。filter 緊貼鏡頭 , 左手揸卡+鏡 , 右手揸機,手持已經好方便,鍾意用幾灰,郁一吓就得,上 mount較麻煩。
價錢:一塊漸灰 $25,托架 $15,鏡頭轉環 $15(49mm-82mm)
我只可以話,睇情況。
喺同一構圖內,同時出現光暗大對比,亦要偏光鏡避開反光物件,加上無得用其他角度避開以上情況時,就會用到。呢類情況睇閣下影開咩題材(如湖光山色)。
攝影無話一本通書睇到老,拍日出日落用三、四塊漸變灰或其他濾鏡混合使用。拍人像/產品時,用各式各樣反光物料、燈光設備。影得多、睇得多,就會發覺有唔少人無所不用其極,總之影到自己滿意、開心就可以。
光差大既情況下, 除左用漸變灰卡外用spot metering 有冇幫助? 我的兩個建議方法,
1) Matrix 測光, 減 1.5ev, 影Raw, 番屋企用 Capture 推至緊緊過曝 (大概數個白點), 再加 D-Lighting 汁汁D暗位出 JPEG.
2) Matrix 測光, 減 1.5ev, 影Raw, 番屋企用 Capture 出兩張 JPEG, (一幅曝光位, 一幅曝暗位), 再 PS 埋一幅
假設師兄係先測光、後上濾鏡。估計係因為測光系統以較光o既部份 (天空) 為準,地面自然欠曝。再加上漸變灰將天空減光o既話,天空由正確曝光變欠曝,所以好灰。而地面本來就欠曝,當然唔會光o左啦!
試下咁做:
* 開始時唔上濾鏡,先對地面景物測光,取其光圈及快門讀數;
* 接上濾鏡,構圖,調整濾鏡至適當位置;
* 以先前測得o既光圈及快門速度拍攝。
其實唔知師兄測試o既實際情況係點,好難畀準確o既答案。單反測光始終係 TTL,如果先上濾鏡後測光,系統有機會因濾鏡而影響曝光值。
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2009-02-01
漸變灰咭
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